“Uvodno” “predavanje”

Ne znam što je u naslovu pod većim navodnicima, uvod koji nije bio uvod nego 5 ispisanih stranica i gomila zadaće čak i prije nego smo se registrirali kao studenti u sustav, ili predavanje koje nije bilo predavanje nego diskusija koja je više ličila na produktivni sastanak menadžera.

lu_369786678

Kako je bilo? Poprilično intenzivno za prvi dan… 4 sata uvoda u sve i svakog, odmah i početne vježbe i zadaci.
Sastanak je bio praćen skype grupnim pozivom sa studošima iz Španjolske, a s nama je bio i jedan njihov profesor koji je prevodio ekipi koja ne zna engleski i jedna profesorica koja je prevodila ekipi iz Latvije koji nisu razumjeli. Vrlo internacionalno i komplicirano za naše poglede, ali odlično izvedeno.
Upoznali smo se sa cijelim e-learning konceptom i platformom preko koje ćemo to sve raditi. Slično je kao naš Moodle, ali sa 101 dodatnom funkcijom. U sklopu metacourse baze za cijeli studij će se postepeno otvarati materijali kako budemo napredovali kroz kolegije, a uz svaki kolegij ima i forum za rasprave, imamo i jedan socijalni forum za druga pitanja, chat, baze materijala, baze studenata i profesora, kontakte, ali i pristup svim istraživanjima i časopisima koje možete zamisliti.
Kolegiji su poredani turnusno, svaka 3 tjedna novi, ali sa potpuno identičnom strukturom, svaki ima jasno navedene kompetencije, ciljeve, teme, aktivnosti, materijale, otvorena pitanja i načine evaluacije. Smisao je da si studenti mogu lakše organizirati rad i poštivati strukturu i rokove. Materijala ima na latvijskom, engleskom i španjolskom, stalno se nove stvari dodaju i prevode. Ali što je mene totalno oduševilo je da sve što se od gotovih materijala nudi ima verzije za različite tipove učenja (vizualni, auditivni, kinestetički….) i prilagođene aktivnosti kako odraditi zadani cilj na određen način.

A sad najbolji dio. Praktična vježba broj 1
Na stolu je bilo desetak knjiga i članaka, sve na različitim jezicima, različite tematike i strukture. Zadatak je bio u 20 minuta pronaći potpunu definiciju kurikuluma.
I tražili mi i prevodili i svašta smišljali, ali kako smo poslije analizirali metode, to je bilo fenomenalno.
Poanta vježbe je bila da naučimo koristiti literaturu koja je na jeziku koji ne razumijemo, a najbolji i najbrži način? Prevesti ključne riječi na dotični jezik i tražiti prvo po sadržaju, pa pojmovniku pa kada pronađemo dio s tim, prevoditi paragraf u kojemu se nalazi…? Da, ALI, brža opcija je potražiti autora i shvatiti da je orginalni rad na engleskom, a knjiga prevedena, pa iskopati na taj način definiciju. E ali ni to nije skroz dobro jer neke termine ne možemo samo tako prevoditi jer se gubi smisao. Blah, shvatili ste dubinu rasprave?

To je bilo samo vježba “kako čitati materijale”, ne želim znati kako treba izgledati kritički osvrt na članak. 😛
hohoho, ovo će biti ozbiljan posao, nema zeke peke, nema glupih studentskih grešaka, sve odrasli ljudi i ozbiljan rad.

Organizacija rada… Svaki petak veliki sastanak od bar 4 sata, sa Španjolskom, Češkom i Njemačkom na Skype. A preko tjedna, individualno istraživanje, grupni radovi i konzultacije s profesorima. Već sljedeći petak prezentiramo jedan dio posla po sistemu tko je što našao i analizirao, pa zajednički izvodimo zaključke i poslije sastanka pišemo to sve u obliku akademskog teksta ili članka.

49902645_LICP9rI9DDQ-hx2xBLk4FRQfrPAp3xPJOzaZW37TC1k

Trenutno stanje uma: totalno ukenjana da kak ću ja to, ali u jednakoj mjeri i motivirana jer sam konačno dobila nešto izazovno kao što sam i tražila. U svakom pogledu je bilo dovoljno štrebanja profesorskih prezentacija kao svetog pisma. Sviđa mi se promjena.

…živi bili pa vidli 🙂

Jedna misao o ““Uvodno” “predavanje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s