Croatian Food Fiesta

Svi koji poznaju mamu Muršić, znaju kako ona voli kuhati i kako još više voli spakirati tonu hrane djeci da ne budu gladna. To je konstanta i činjenica da tegliti nešto do Zagreba i do Rige nije isto jednostavno nije u računici, nosi se hrana makar na kraj svijeta 🙂 U ovom slučaju to je bilo oko 35 kila hrane i 1600 km, vrlo praktičan omjer. Ne bi htjela da me se krivo shvati, bilo je ubitačno vući to sa sobom, ali životna sreća kada imaš zalihu hrane u stanu i ne moraš kupovati ništa je neprocjenjiva uz dodanu vrijednost činjenice da je to mamina hrana /velikim masnim slovima i aureolicom iznad/.
image

I što napraviti s ogromnom količinom hrane koja je pri tome i najkvalitetnije, najreprezentativnije što narod ima za ponuditi? To nije ni pitanje, napraviš ono što ti je mama naredila da napraviš: “Podijeli to sve lijepo sa drugom djecom”. Pff, imam ja dovoljno godina da je hrana postala životna sreća i utjeha, i ne bi ju dijelila nikad, al ako mama tako kaže, e onda dijeliš. Svi znamo da bi inače bilo jezikove juhe kad čuje i baka: “Kakva si ti to snaša da nisi pokazala ljudima kak se kuva, kak se jede i kak se pije??”. Moj životni zakon kaže da uvitreba biti dobar sa osobom koja kuha, tako da je organizirana prava hrvatska fešta.

image

Ekipa koja je sudjelovala na ovom brzom tečaju opće kulture balkana je bila vrlo šarolika: 1 Meksikanac, 1 Amerikanka, 1 Francuskinja, 1 Nijemac, 1 Tručin i 2 Ruskinje. No na kraju večeri su imali barem jednu stvar zajedničku – svi vole hrvatsku hranu, prirodu i moju mamu.
image

Kad seke Muršić pripreme party, to je onda pravi party, pa da ne sramotim familiju i ovaj je party morao biti na nivou. Pripremila sam se ranije, nabavila zastavu, navijački šal, suvenire, narukvice, privjeske za ključeve, razglednice i brošure. Pogađalo se značenje nekih hrvatskih riječi (krumpir je nekima zvučao kao volim te, a metla kao rođak), pjevala se severina i osvojili su se svi suvenirčići.

image
image

Sve je to sitnica pored općeg uzbuđenja oko hrane. Sve se ima, medica za aperitiv, pršut i kobasice, dvije vrste ajvara, riblja pašteta i džemovi od borovnica, kupina… Općepoznati “vrisak” kojeg majka pravi za ljubitelje extra ljutog je bio glavni izazov večeri. Meksikanac kojemu je bio namjenjen ga je s oduševljenjem opisao kao “fino ljuto, nije kao u Meksiku, ljuto ljuto”. No ne pokušavajte kod kuće jer se s razlogom zove vrisak, dotični meksikanac gricka one njihove paklene papričice pred TVom.
image

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s